Jan Baláž je nadějný český fotograf žijící v Liverpoolu. Fotí především portréty. Více o něm na najdete na stránkách www.janbalaz.eu

 

  • Kdy jsi se dostal k focení?

Zprvu bych ti chtěl, Kubo, poděkovat, že sis mě takhle vybral.Takže dík. Snad si to zasloužím.

Focení u mě propuklo docela pozdě a to při konci roku 2009. Byl jsem tenkrát na výletě s přáteli v Liberecké ZOO, nebylo to se mnou tolik jednoduché :) Lezli jsme si na nervy, nebo možná já jim více :), vzal jsem mamky kompakt a fotil jsem vše okolo sebe, zvířata, kůry stromů, prostě vše. Byl to relax a nadchlo mě to, za měsíc jsem si koupil nejlevnější zrcadlo za 10K a šel jsem do toho. Nevěděl jsem nic, clona, ISO či ohnisková vzdalenost, ale držet zrcadlo v ruce bylo pěkně hustý :-)

Malou výhodou pro mě bylo to, že jsem pracoval v Mladé frontě, fotil tam Tomáš Kubelka, ten Tomáš co založil na FB Humans of Pardubice (doporučuji), takze jsem se ho občas zeptal co a jak. Díky mu za to.

 

Jan_balaz_9_oos_design

 

  • Zaměřuješ se především na portréty. Co tě na lidech tak fascinuje?

Jasný lidi mě berou ze všeho nejvíc, vnímám je intenzivněji než cokoliv ostatní. Od malička jsem byl typ pozorovatele a to jak ve světě realném či filmovém. Dost mě to ovlivnilo, ale to mi došlo až nedávno :) Takže jsem defacto začal od mala fotit očima, dá se na tom slušně ušetřit :)

Fascinující na lidech je to, jak jejich oči dokáží beze slov a jasně promluvit. Nemyslím tím jen pocity „jako mám se fajn“ či „jsem naštvaný“. Je to celá škála pocitů, křivd a touh, které se vzájemně protínají. Nechci se tady rozepisovat o oknech do duše atd. :-) ale něco by na tom mohlo být.

 

Jan_balaz_3_oos_design

 

 

  • Fotíš kohokoliv, nebo tě musí něčím zaujmout?Jan_balaz_7_oos_design

Koho já fotím? Kubo vždy jsem si fotil, co jsem chtěl. To víš strašně free :-) Jedeš ve vlaku, sedneš si do kupé a tam starší pán a mě prolítne v hlavě že to bude skvělý, to prostředí a ten výraz :-) Tohle máš nejraději.

S odstupem času se měním a už to nejsou jen surové černobílé fotky na hraně světel a stínů, ale přichází i flirt s barvou, začínám jí přicházet na chuť.

Vliv je i ten, že do všeho toho focení jsem dal hodně času a prostředků a i když mě to naplňuje, tak si začínám uvědomovat, že je potřeba si něco vzít zpět. A pochybuji, že si ode mě někdo koupí fotku staršího pána ve vlaku do obýváku na zeď :-D

Takže se nabízí dělat zakázkové portréty. Zkrátka spojit užitečné s oblíbeným. Nicméně nefotím všechny, úplně bez toho srdíčka to nejde :-) Potřebuju tam najít něco, představu či chuť to udělat. Kdyby mě to nebavilo, na výsledku by to šlo poznat.

 

  • Kolik času věnuješ postprodukci?

Postprocess je dnes naprosto nezbytnou součástí fotografa. Snažím se učit a učit, ale také se snažit udržet v realitě. Jsem fotograf a ne grafik. Ono, co je postprocess? Težké odpovědět a nebudu první/poslední, kdo se snaží najít odpověď. Někdo považuje za postprocess zvýšení kontrastu a někdo výměnu pozadí, pro mě osobně je důležitý pocit z té konkrétní fotografie, záleží i na žánru. U dokumentární fotky nepředpokládám machinace s obrazem a u reklamní fotky nebudu zaskočený z airbrushe a přidaných světel. Já se snažím řídit účelem konkrétní fotografie. Charakterní černobílý portrét chlapa, co má něco za sebou nebudu retušovat :-)

 

  • Máš i dost černobílých snímků. V čem spočívá jejich kouzlo? V týhle digitální barevný době mají stále, co říct.

Černobílá fotografie má své kouzlo, nejspíše si to neseme z historie, tehdy byla všude kolem nás. Černá ve spojení s bílou dokáže perfektně vykreslovat onu atmosféru.

Ze začátku jsem převáděl do BW jedna radost , myslel jsem si jaký jsem to borec :-) Dnes bych si dal facku. Je potřeba mít odhad a cit kdy ano a kdy ne. Dojimá mě, jak někdo označuje každou BW fotku za uměleckou. Dle mého se hodně lidí schovává za BW, prostě to vyfotí a v barvě to není ono tak z toho udélám umění :-) Vím přeci o čem mluvím…

Každý to má jinak v oku. Barva nebarva, ale když to stojí za to, není co řešit.

 

Jan_balaz_2_oos_design

 

  • Nedávno jsi měl v Liverpoolu, kde momentálně žiješ, výstavu. Jaké byli ohlasy?

    Jan_Balaz_vystava

Výstava byla bomba, z Čech jsem odjel, když mě tam nechtěli :-) Ne vážně, nevěděl jsem, co od toho čekat. Nebyl jsem tam sám, bylo nás tam více, malíři, sochaři a pár fotografů. Výstava trvala víkend a vstupem se přispívalo na opravu oné historické budovy v centru Liverpoolu, takže trošku pozitiv na tom bylo :)

Přišlo tam asi 500 lidí. Super pocit, když někdo zkoumá Vaše fotky a přemýšlí o nich…

 

  • V Anglii jsi už několik let. Jak velký rozdíl je žít a fotit v Čechách a na ostrovech?

V Anglii jsem teď 3 roky, zkouška ohněm, kamaráde. Zlatý kohoutky doma nemáme, ale vnímání života se mi velice rozšířilo. Začneš si vážit blbostí :) Doma je doma, ta naše povaha česká debilní ti obcaš chybí. Ty 3.cenový hospůdky, kde přes kouř nevidíš, mě chybí a to jsem nekuřák.

 

  • A co fotografická budoucnost? Máš v plánu další výstavu, nebo nějaký jiný projekt?

Co já a moje budoucnost?

Řeknu ti jedno, budu rád za každou šanci, kterou dostanu. Protože živit se něčím… vždyť víte, co chci napsat :) …stojí za to.

 

Jan_balaz_1_oos_design

 

Jan_balaz_11_oos_design

 

Jan_balaz_4_oos_design

 

Jan_balaz_5_oos_design Jan_balaz_10_oos_design

 

Jan_balaz_8_oos_design